Smrt a jiné vrcholy mého života, Sebastien Niedlich


Smrt a jiné vrcholy mého života. Co očekávat od knížky, s takovým podivným názvem? Já vám to prozradím - je to podivuhodná biografie německého kloučka, kterému v sedmi letech zemřela babička. A on u její smrtelné postele zjistil, že vidí Smrt. A udělal to, co by udělal každý sedmiletý klouček - udělal si z ní kamarádku.

Samozřejmě - začátky jejich přátelství nebylo jednoduché. Jak by taky mohlo být? Představte si, že já vám sedm let, právě vám umřela babička a místo toho, abyste truchlili, tak zjistíte, že u její postavy stojí postavička zahalená v černé kápi se síťkou na motýly. A pokud vám ještě tato postavička zabije (nebo spíš sebere duši) vašemu nejlepšímu (a vlastně i jedinému) kamarádovi... To se pak těžko tvoří přátelství na celý život. Jenže - na druhou stranu - jste-li Smrt a po dlouhé (fakt hóóóóóóóódně dlouhé) době potkáte někoho, s kým si můžete povídat, určitě ho nenecháte tak lehce utéct.

A tak se zrodilo neobyčejné přátelství mezi Martinem a Smrtí. 

Na stránkách knížky si budete moct přečíst, jak je vlastně těžký život se Smrtí. Protože ona se nudí a bude si chtít povídat. Přijde v tu nejméně vhodnou chvíli (ale na druhou stranu donese balíček chipsů, takže...), zahraje si s vámi bowling (i když za barem leží tělo mrtvého ruského mafiána), pomůže vám v práci (i když to znamená, že vám ukáže, kde vlastně někoho zabila) a vůbec se s ní člověk nikdy nenudí.

Já osobně musím říct, že jsem se vždy nesmírně těšila na stránky, kde se objevila Smrt. Ne, že by Martinův příběh nebyl zajímavý, ale beze Smrti byl určitě nebyl tak vtipný.

Vůbec - celá kniha je nesmírně humorná a to i přesto, že se nevyhýbá vážným tématům. Kdybyste ale čekali sáhodlouhé rozpravy o smyslu života a smrti, nebo filozofické úvahy o významu smrti,... musím vás zklamat hned na začátku. Skutečně nejde o nic víc, než o humorný román, který si vezmete odpoledne ke kávě a večer do postele.

Sama za sebe ještě musím říct, že mě více bavila první polovina kniha, kdy byl Martin ještě dítě a mládenec. 

Celkově knihu hodnotím třemi hvězdičkami a doporučím ji každému, kdo má chuť se zasmát a hledá něco odpočinkové na dlouhé (pod)zimní odpoledne. 

6 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze! :) Knížku mám také v plánu číst a jsem na ní hoodně zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)) Doufám, že se ke knížce dostaneš brzo, určitě zpříjemní nejeden večer :))

      Vymazat
  2. Hrozne se mi libi vzhled knihy a diky tomu vim,ze to bude humorné:)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, přebal knihy je krásně žlutý a veselý. Dobrá atmosféra z něj jen srší! :))

      Vymazat
  3. Knížka vypadá vážně zajímavě, možná se po ní podívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já můžu knížku jenom doporučit. Třeba se bude líbit i tobě :))

      Vymazat

 
Charrlie loves books Blog Design by Ipietoon