S láskou, Rosie, Cecelia Ahernová


Na tuhle knihu jsem si brousila zuby už pořádně dlouho. Jenže pořád byla v knihovně vypůjčená a mně (starý nedočkavec, že jo)  se na ni nechtělo čekat. A pak jsem jednoho dne přišla do knihovny a - boom - ona tam byla a čekala na mě. Nemohla jsem ji říct ne, takže jsem si ji odnesla domů. Jak jinak.

Můj velký problém je, že knížkám důvěřuji. Často si nečtu anotace, dám na první pohled a na dobrý pocit. Když si automaticky hodím do to-read-listu, nebo si ji rovnou objednám v knihovně, aniž bych si o ní zjistila cokoliv víc. A to byl kámen úraz, který mě překvapil u této knihy. Ona je totiž celá psaná za pomocí e-mailů, dopisů, chatovacích místností a vůbec, ale vůbec, neobsahuje žádné popisy, nebo přímou řeč. Ze začátku mi to neskutečně vadilo, měla jsem velký problém se zorientovat, utíkali mi souvislosti a já byla prostě ztracená. Jenže najednou - ani pořádně nevím, kdy a jak ten zvrat přišel - to bylo úplně jedno. Do knihy jsem se ponořila (asi až moc, místy mám pocit, že jsem se v ní ztratila a přestala vnímat realitu) a všechno rušivé mi najednou připadalo... nerušivé. (Moc pěkná větná skladba, Charrlie, jen co je pravda.)

Pokud nemáte rádi červenou knihovničku, rovnou vám řeknu, že se vám kniha nebude líbit. Pokud ale máte (aspoň trochu) romantickou duši, pravděpodobně knize propadnete podobně jako já. Uvnitř knihy (na skoro 500 stránkách!) naleznete snad všechny romantické klišé, jaké si dokážete představit. 

Hlavní hrdinka je tak trochu outsider, život ji neustále háže klacky pod nohy, ale ona s tím bojuje, jak se jen dá. Na druhou stranu hlavní hrdina je štramák, všechno mu neustále vychází, je chytrý, inteligentní a na co šáhne, to se mu povede. Tyhle dva pojí podivuhodné přátelské pouto, které nemůže nic rozbít (a když říkám nic, myslím tím spoustu kilometrů, jeden oceán, hádky, fakt škaredé hádky, tajemství, prozrazené tajemství, snoubenky a snoubenci, rozvody, trapné momenty, výplach žaludku, rozbitá hlava,... mám vůbec pokračovat?) A pokud hádáte, že tohle podivuhodné tajemství se promění na lásku, tak hádáte správně. Jenže - jak už to tak ve správné romanťárně bývá - tihle dva se neustále míjí. Když ji on políbí, ona je tak opilá, že si to nepamatuje. Když se chtějí spolu přestěhovat do Spojených států, ona otěhotní. Když mu chce ona vyznat lásku, on se zasnoubí s jinou. A tak dál, a tak dál. Už na začátku knížky ve své podstatě víte, jak to všechno dopadne, ale přesto vás to nutí číst dál.

Ani Rosie, ani Alex nejsou dokonalé postavy, oba mají spoustu charakterových vad, ale díky tomu, že spolu vlastně postavy nemluví, spoustu věcí jim odpustíte. Anebo si jich možná ani nevšimnete. 

Jasně, co se týče, určitě kniha neposkytne žádné šokující a dramatické zápletky. Přesto (pokud vaše hormony budou spolupracovat a zatlačí na vaše ženské a něžné ) si tuhle knihu vychutnáte. Ponoříte se do magického světa lásky a přátelství, s hlavními (a vlastně i vedlejšími postavami) prožijete nejedno drama, párkrát možná nahlas zaklejete (to když se životní osudy Alexe a Rosie zase jednou rozejdou opačným směrem), ale na konci se budete usmívat a možná i zatlačíte nejednu slzu.

Díky tomu, že celá kniha je psaná za pomocí e-mailů a dopisů, tak čtení utíká strašně rychle. Na to, jaká je knížka bichlička, ji přečtete téměř jedním dechem. Protože když se jednou začtete, jen těžko přestanete (protože spánek je pro slabé).

Nemůžu říct, že je to knížka pro každého. Musíte být žena, musíte mít romantickou duši, musíte mít správnou náladu. Ale pokud se všechny faktory sejdou, můžu vám garantovat, že se vám kniha bude líbit. Moje hodnocení se pohybuje někde mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. 

(A nezapomeňte na to, že existuje i stejnojmenný film, který rozhodněte musíte vidět, Od knížky se sice hodně odchyluje, ale rozhodně to není špatný film. Naopak - chce se mi říct, že je skoro lepší než kniha. Ale to už musíte posoudit samy!)

6 komentářů:

  1. Kniha vypadá zajimave,ale trochu mi zde chybi fotka titulni stránky:)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě souhlasím, že fotka titulní strany by se hodila, bohužel si půjčuju knížky z knihovny, kde je dostávám bez obalu a ještě s nálepkou s kódem, takže vyfotit některé obálky je opravdu nadlidský úkol. Zrovna u téhle to doopravdy nešlo :))

      Vymazat
  2. Na tuhle knížku se chystám a hrozně se těším, až se mi dostane do rukou! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak přeji, aby to bylo co nejdříve, určitě stojí za to. Zvlášť na tyhle "smutné" zimní večery :))

      Vymazat
  3. Viděla jsem film, a musím říct, že na knihu se po něm rozhodně nechystám. Ale Sam je moje srdcovka a tak jsem ho prostě musela vidět :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film je asi lepší než kniha, což uznávám - se moc často nestává. Určitě to není kniha pro každého, možná mi jenom sedla do nálady :))

      Vymazat

 
Charrlie loves books Blog Design by Ipietoon