Princezniny deníky, Meg Cabot


------------------------------------------------

Meg Cabot
Princezniny deníky /The Princess Diaries/
Vydalo nakladatelství Knižní klub v letech 2000 - 2011

--------------------------------------------------

Každý má svoje guilty pleasure. A já nedávno přidala na svůj seznam (hned po celodenním válení v posteli, a těsně před seriálovými fanfikcemi) cestování časem. Bohužel - ještě stále jsem nenarazila na tu správnou telefonní budku, ale to mi nezabránilo v tom, přenést se o deset let zpátky a znovu propadnout kouzlu Princezniných deníků.

Začalo to docela nevinně - jednoho líného sobotního večera jsem ležela v posteli a přepínala televizí tak dlouho, dokud jsem na jednom kanále neobjevila Deník princezny, film z roku 2001 (a teď si připadám vážně, vážně stará!). Pozvedla jsem obočí, schovala se hlouběji do peřin a vydržela se dívat celý film.

A pak, jako nápad z čistého nebe to přišlo - film sice dobrý, ale nebyly knížky lepší?. V polospánku jsem si v knihovně zamluvila první tři díly a začátkem týdne se pro vypravila. A za další dva dny jsem se vypravila pro zbytek celé série, která má dohromady přes deset dílů (ovšem v českém jazyce vyšlo jen deset z nich, a sice: Princezniny deníky, Místo pro princeznu!, Zamilovaná princezna, Povinnosti princezny, Princeznám sluší růžová, Princezna v zácviku, Princezna na večírku, Princezna nad propastí, Princezna Mia a Navždy princeznou). 

Děj celé série není zas tak těžké odhadnout. Čtrnáctiletá Mia, která žije jen s excentrickou matkou umělkyní (která si zrovna něco začala s učitelem matematiky, který vyučuje i Miu) se dozvídá, že je budoucí vládkyní v malé (a fiktivní) evropské zemičce s jménem Genovia. Mie se samozřejmě převrátí celý život naruby, ale ona si s tím vždy dokáže poradit s grácií sobě vlastní. 

Miu prostě nejde nemilovat.

Je dětsky hloupoučká, občas trochu naivní, občas trochu dětinská. Na co šáhne, to se ji nepovede, a zbytek knihy se většinou snaží vyřešit svůj problém.

A hlavně - Mia je princezna.

Ale všechno pochopitelně není jen o Mie - v knihách jsou i další postavy, které si prostě musíte zamilovat. Ať už jde o nejlepší kamarádku Mii geniální Lily, která vám svojí arogancí občas pěkně poleze na nervy. Nebo tu je Tina Hakim Babu, dceru šejka ze Saudské Arábie, který žije v neustálém strachu, že jeho dceru jednoho dne někdo unese. Tina je milovnicí romantických knih a žije v hlavou oblacích. Nebo tu je Boris Pelkowski - hudební génius, který však svým neustálým vrzáním přivádí celou třídu do šílenství, a proto jej zavírají do kumbálu. A Boris je v kumbálku vlastně docela spokojený.

A spoustu, spoustu dalších.

Ale koho nesmím zapomenout zmínit je Grandmére, Miina babička, kněžna genovijská. Grandmére je prostě... Grandmére. Jen těžko se popisuje její charakter, ale věř tomu, že svojí povahou je tak daleko od slova babička, jak jen člověk může být. Grandmére má za úkol z Mii vychovat pravou princeznu, a tak se můžete spolehnout, že o komické situace nepřijdete.

Na koho však nesmím určitě zapomenout je... Michael. 

Protože co by to bylo za princeznu, kdyby neměla svého prince na bílém koni? I když v případě Michaela je to spíše fyzik na bílém koni. Ale to je jedno. Michaela budete milovat. A vůbec nezáleží jestli vám je čtrnáct jako Mie, nebo přes dvacet (jako mě).


V každé knize řeší Mia jiné problémy, pochopitelně. Některé z problémy jsou zcela lidské, že se v nich určitě taky najdete (když máte jít na večírek, ale nikdy jste na večírku nebyli - jako... co mám dělat s rukama? A mám tančit? A můžu si vzít baret, abych ukázala, že jsem intelektuálně na úrovni?), a některé problémy jsou ryze princeznovské (to třeba, když vysypete do moře spousty šneků, a oni vás obviní z ekoterorismu... jako... proč?!). A stejně vás všechny problémy budou bavit stejně (no... možná ne. Je to deset knih, každá nemůže být stejně dobrá, co si budeme...). 

A na závěr ještě dodám - pokud si myslíte, že jste z princeznovských příběhů už vyrostli, mám pro vás překvapení. Meg Cabot v minulém roce vydala další (a už vážně, vážně poslední) (asi) díl, tentokrát s názvem Royal Wedding. Mia v něm dospěla (i když to zní jako oxymoron) a řeší problémy běžného (tedy pokud máte v žilách královskou krev) dospělého. A znáte Miu - budete se bavit od začátku, do konce. A taky budete achat a ochat - tolik romantiky, tolik Michaela. A vrací se i další známé postavy (a ano, Grandmére stále žije!)

Celkově... Ani nevím, jestli to vůbec jde o hvězdičkovat! Objektivě někde mezi třemi až čtyřmi hvězdičkami, neobjektivně jasná pětka. Je to prostě srdcovka!

0 komentářů:

Okomentovat

 
Charrlie loves books Blog Design by Ipietoon