Losí hovno, Lars Simon


Občas si prostě musíte půjčit knížku jen proto, jak se jmenuje. Jak vypadá. Je to prostě láska na první pohled a nějaká anotace, názory ostatních, doporučení, nebo cokoliv dalšího vás prostě nezajímá. No a podobně to bylo i s touhle knížkou. V knihovně vždy nejdřív zamířím k poličce, kde mají nové knihy. Chvilku se probírám spousty titulů a nakonec mě něco praští do očí a já si to hrdě odnesu domů. Ovšem když na mě vykoukla půvabná, relativně tenká, modrá knížka s ještě půvabnějším názvem Losí hovno, věděla jsem, že tohle si prostě musím přečíst.

Až doma jsem si knížku opravdu prohlídla. Anotace konec konců nezněla tak špatně.

V roli hlavního hrdiny potkáváme Torstena, jehož život je... tak nějak akorát. Má dobrou práci, milující přítelkyni, otce se kterým se potkává v pravidelných intervalech. Jenže jednoho dne mu zazvoní telefon a on se dovídá, že od své pratetičky (kterou snad ani nikdy neviděl) zdědil statek kdesi ve Švédsku. V ten moment se mu (zcela pochopitelně) přetočí život o několik stupňů doprava, o několik stupňů doleva a o několik dalších stupňů vzhůru nohama.

Torsten se rozhodne popadnout příležitost za pačesy. Chce si splnit svůj tajný sen - stát se spisovatelem. A kdy jindy, než teď? A kde jinde, než na švédském venkově?

Hned ze začátku samozřejmě nejdou věci podle plánu. Ale náš milý hrdina Torsten se nakonec do vesničky Gödseltorp (anebo - jak ji malebně nazývá Torstenův otec - Zatuchlá díra) skutečně dostane. A právě tady se taky naplno roztáčí ten šílený kolotoč událostí, které vás zaručeně donutí (minimálně) k úsměvu.

Když říkám šílený - myslím tím skutečně šílený. Jen tak namátkou bych mohla zmínit ... jednoho starého Nora, vraha z knížek Stephena Kinga, nelegální houbičkový festival, anebo třeba výbuch benzínky.

Zdá se vám to všechno až příliš?

Nebojte se. Všechno do sebe (nějakým záhadným způsobem, nebo možná kouzlem) zapadá a dohromady to dává naprosto netradiční knižní kousek, při kterém se minimálně jednou zasmějete, jednou pozvednete tázavě obočí, a jednou si poklepete na čelo. A celé to bude provázet nemizející úsměv na tváři a touha číst dál, abyste věděli, co dalšímu se Torstenovi zase pose... pokazí.

Abych to tak nějak shrnula - je to knižní jednohubka, kterou přečtete na jedno, možná dvě přečtení. Čtení vás bude nesmírně bavit a po přečtení se zmůžete na jedno omámené co-to-sakra-bylo-za-šílenost povzdechnutí.

Ale na druhou stranu - buďme upřímní. Cožpak byste čekali nějakou normální knížku, pokud má tenhle název a (naprosto) kouzelně vykuleného losa na obálce?

http://www.clipartpanda.com/

Lars Simon
Losí hovno /Elchscheisse/
Vydalo nakladatelsví Jan Vašut s.r.o. v roce 2015
231 stran

1 komentářů:

  1. Tak ten název je perfektní :-D Věřím, že by mě to taky donutilo po knize sáhnout, ale dle tvé recenze to vypadá jako pěkná ujetina :-D

    OdpovědětVymazat

 
Charrlie loves books Blog Design by Ipietoon