Jeho šerá hmota, Philip Pullman


Jsou knížky a KNÍŽKY.


Jsou knížky, které přečtete jednou a po týdnu vlastně nevíte, o čem to všechno bylo. Ale naštěstí jsou i knížky, které můžete číst znovu a znovu a nikdy vás neomrzí.

Jednou jsem se setkala s názorem, že není dobré číst jednu knížku několikrát. Že je to jenom ztráta času. Že se stejně nic nového nedozvíte. Že není tolik času, abychom si mohli dovolit číst knížky víckrát. Že za rohem čeká nová knížka, která bude ještě lepší, než ta předchozí. A že pokud budeme stále dokola číst ty stejné knížky, nikdy novou knížku nepotkáme.

Já s tímhle názorem nesouhlasím. Pro mne jsou prostě knížky a knížky. Knížky, ty s velkým Ká, které se vám vepíšou do srdce tlustým a nesmazatelným fixem, můžete číst znovu a znovu. Stále dokola. Otevřít ji v případě, že vám není dobře. Usrkávat čaj a přitom se usmívat nad stránkami, které jsou už ohmatané. Smát se nad příhodami, které jste už skoro zapomněli. A brečet nad koncem, který vás bolí stejně, jako když jste tuhle knížku četli poprvé.

Stejně na mě působí trilogie Jeho šerá hmota (Jeho temné esence). Když jsem tuhle knížku dostala poprvé do ruky, nebyla jsem o moc starší než hlavní hrdinka Lyra. Tenkrát jsem knížku odložila s tím, že se do ní prostě nemůžu začíst. Že ji prostě nechápu.

Ale já jsem hlava paličatá a zkoušela jsem to znovu a znovu. Tak dlouho, než jsem se konečně začetla a pochopila, že tuhle knížku nemůžu chápat hned po první straně. Že se musím k samotnému jádru knihy dočíst.

Tehdy jsem ještě netušila, jaký poklad to držím v ruce.

Hlavní hrdinka Lyra je ne-tak-úplně-obyčejná-jedenáctiletá dívenka, která žije na oxfordské koleji Jordan College a je vychovávána několika hospodyněmi a scholáry. Žije ve světě, který je podobný tomu našemu, a přesto úplně jiný než ten náš. Žije ve světě, kde každý má svého daemona. 

Daemon je váš nejlepší kamarád, jehož podoba se v určitém věku ukotví na zvíře, které je podobné vám. Daemon je však něco víc, než jen kamarád do deště. Je to vaše duše. Váš duch. To nejlepší a nejhorší z vás. 

Jenže jak už to tak bývá, tak Lyřin poklidný život je narušen událostmi, které jsou všechno, jen ne poklidné. Lyra se vydá na dalekou cestu na sever. A ze severu (v dalších dílech trilogie) se vydá na dalekou cestu mezi světy. Na cestu, která změní nejen její život, ale i na cestu, která má zachránit životy spousty dalších. 

Já osobně tuhle trilogii absolutně miluji.

Miluji to, jak je kniha díl od dílu temnější. Jak se děj zamotává. Jak se do všeho najednou, a zcela nevinně a nečekaně, zamotává vysoká politika a biblické náměty. Miluji všechny postavy, které jsou zcela uvěřitelné a každá úplně jiná. Miluji všechny světy, které autor vytvořil ve svých představách a které neuvěřitelným způsobem přenesl na papír. Miluji, jak je knížka jiná, než všechno co jsem kdy četla a asi i budu číst. 

A miluji i ten pocit, když ji znovu a znovu beru do ruky, abych ji znovu a znovu četla. Po každé si přeji, aby to bylo stejné jako poprvé - jako tenkrát, když jsem netušila, jak to všechno dopadne. Když jsem byla překvapená každým zvratem, který nastal. Když jsem nenáviděla některé postavy, aniž bych věděla, že v morku kostí jsou to vlastně dobráci. Když... všechno bylo poprvé a kouzelné. To ale nic nemění na tom, že stále je všechno naprosto kouzelné. A já tuhle trilogii miluji. Tečka.

Philip Pullman
Jeho šerá hmota - Světla severu, Dokonalý nůž, Jantarový dalekohled /His dark materials - Northern Lights, The subtle knife, The jantar spyglass/
Vydalo nakladatelství Classic v roce 2002


3 komentářů:

  1. Souhlasím. Tahle trilogie je poklad. Jsem ráda, že mě zaujal film a to mě nakoplo k tomu přečíst si knihu. Jen je škoda, že nedotočili i ta dvě pokračování.


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film byl pro mě neuvěřitelným zklamaním, ale chápu, že každému se líbí něco jiného. Na druhou stranu BBC ted chystá seriál na motivy této trilogie. A vzhledem k tomu, že na tom bude pracovat i Julie Gardner, která spolu s Russelem měla na starosti Doctora Who, nepochybuji o tom, že tentokrát by to mohlo vyjít jinak a snad i lépe :))

      Vymazat
  2. Skvělý tip na knihu. :) Já teď pořád sháním, co číst a na tohle bych zrovna měla chuť. Díky, za pěknou recenzi. :)

    OdpovědětVymazat

 
Charrlie loves books Blog Design by Ipietoon